Tänk att Trollhättan har haft slussar i över 200 år – och att slussarna från 1916 fortfarande används av både fritidsbåtar och godstrafik. Det är rätt imponerande.
Här har man alltså byggt inte ett, utan tre kompletta slussystem genom åren: 1800, 1844 och 1916. De gamla slussarna finns kvar som ett öppet museum du kan gå rakt igenom.
Att stå mitt i området är som att kliva rakt in i Sveriges ingenjörshistoria. Du ser spåren av stora idéer och envisa försök: massiva portar, gamla maskinhus, smidda detaljer och ett landskap som formats av både vatten och människohand.
De nuvarande slussarna lyfter fartyg 32 meter, en av de största nivåskillnaderna i något svenskt slussystem, och klarar fartyg upp till 88 meter långa. Allt detta med teknik som togs i bruk för över hundra år sedan.
Och trots all historia är platsen långt ifrån klar. Nya, moderna slussar planeras just nu för att klara framtidens sjöfart. Alltid i rörelse. Alltid levande.
De flesta dagar vid Trollhättans slussområde är fyllda av liv. Båtar som passerar, människor som promenerar längs kanalen, barn som pekar på vattenportar som öppnas och stängs. Men när kvällen kommer och dimman rullar in över älven då byter platsen skepnad.
Under 1800-talet arbetade en äldre slussvakt vid namn Erik varje dag vid den övre slussen. Enligt lokalfolket var han alltid på plats – tidig morgon, sen kväll, i regn och snö. Han visste varje skruv, varje kedja, varje rytm i vattenflödet. Slussen var hans liv.
Men en kall höstnatt, när isen började lägga sig, halkade Erik på kanten till slussbassängen. Nästa morgon hittade man hans mössa flytande i vattnet. Kroppen återfanns aldrig.
Sedan den dagen har både slussarbetare och besökare sett en skepnad vandra längs kanten. En man i gammal uniform, med lång rock och lykta i handen. Ibland står han stilla, blickar ut över vattnet. Ibland tycks han gå mot kontrollhuset, men försvinner alltid innan någon hinner fram.
Det är bara tack vare alla fantastiska fotografer i Trollhättan, som vi kan visa upp den här platsen på ett personligt och mångfacetterat sätt. Är du en inspirerad fotograf och vill vara med – hör av dig! Vi vill gärna se hur du upplever vår fina stad.
Har du frågor, vill lämna ett tips och få veta mer om Trollhätte Kanalpark, maila oss så kontaktar vi dig. Vi hörs!